söndag 31 januari 2010

Analys av reklamaffisch

Affischen var uppsatt på en högstadieskola
Upphovsmän; Louise Lundbäck & Linnéa Bäckström

Färger – linjer – ljus/skugga
Affischen har en röd bakgrund. Den röda färgen är tonad. Från en mörk rödbrun färg längst ner, övergår den till en ljusare röd färg mot toppen. Två ungdomar är placerade till höger om mitten. Det är en pojke och en flicka och de står på en oregelbundet formad vit yta med en röd kontur. På det vita är det skrivet SURPUPPA? Anmäl dig med svart tusch. Bakom ungdomarna ses en stjärna i klarrött. I det vänstra övre hörnet finns en gul oregelbunden rundad form som ser ut som ett färgstänk . I den gula fläcken står det skrivet, UKM ung kultur möts, med röda bokstäver. Pojken som står till vänster på bilden om flickan är mörkhyad, har svart långt hår. Pojken har på sig en svart t-shirt med ett grått oregelbundet bladliknande tryck på framsidan. Över det är det tryckt med vita stora bokstäver, HOBOKEN, där n:et är felvänt, och H mestadels döljs av pojkens långa hår. Jeansen är svarta med skuggningar i olika grå nyanser. Ett guldfärgat broderi finns på jeansens vänstra lår. Pojken har två vita armband runt sin vänstra handled. Handen håller han knuten. Sin högra arm håller han vinklad och med öppen hand pekar han upp mot den gula fläcken. Han har vita gympaskor och står med den högra foten framför den vänstra. Pojken tittar mot betraktaren och ser glad ut. Flickan på bilden har ljust axellångt hår. Hon har på sig en rosa jumper, blå jeans. Byxorna är söndertrasade över höger knä och vänster lår. På fötterna har hon svarta ballerinaskor och håller vänster fot något framför den högra. Den vänstra armen sträcker hon rakt fram i axelhöjd, och pekar mot betraktaren. Hon tittar mot betraktaren med bestämd min

Perspektiv
I bilden finns ett framför/bakom perspektiv. Bakom ungdomarna finns en stjärna. Ungdomarna står så att pojkens vänstra axel/arm döljer flickans högra arm.
Ungdomarna står med ena foten framför den andra. Pojken har den högra foten framför och flickan sin vänstra fot. Flickan sträcker fram sin arm/hand mot betraktaren, och det ger ett perspektiv som kallas förkortning.

Bildrum – bildplan – bilddjup
Bildrum: Bildrummet kan upplevas som en del av en scen. Det vita oregelbundna fältet kan uppfattas som ett upplyst scengolv och stjärnan fungerar då som kuliss.
Det nedre bildplanet upptas till stor del av ett vitt fält med oregelbunden kant. I det vita fältet har någon skrivit SURPUPPA? Anmäl dig, med svart tuschpenna. Till höger under det vita fältet står det Ung Kultur bredvid en logga. Centralt allra längst ner står en webbadress, www.ungkultur.nu.
Det mellersta bildplanet består av de två ungdomarna som står till höger om mitten framför en röd stjärna.
Det övre bildplanet har en röd bakgrundsfärg. Till vänster finns en gul fläck med röd text UKM ung kultur möts små gula färgfläckar runt sig. Ovanför ungdomarnas huvud sticker en klarröd stjärnspets fram.
Bilddjupet: I förgrunden finner man text och det vita oregelbundna vita fältet. Mellangrunden består av de två ungdomarna. Bakgrunden hålls ihop av den röda färgen med stjärnan.

Denotation
Bilden står för en uppmaning till alla ungdomar att delta i Ung Kultur Möts.
Konnotation
En mörkhyad kille, och en ljus tjej vill visa att Ung kultur möts är till för alla ungdomar oavsett bakgrund och kön.


Parafras
Personerna som är med på bilden kan ses som en parafras på Jesus och Maria från Magdala. Pojken kan liknas vid Jesus som står på ett moln och sträcker upp sin högra hand upp den gula fläcken en symbol för solen, livet och det gudomliga. Flickan vid pojkens vänstra sida med de trasiga byxorna och den rosa jumpern, kan symbolisera Jesus följeslagare Maria från Magdala. En kvinna som ofta avbildas i Jesu sällskap. Hennes attribut är ljust långt hår och röd klädsel.

Stereotyp
Pojken har en stil som man kan förvänta sig av en invandrarkille. Svarta säckiga byxor, gympa skor och svart långt hår. Flickan ser ut som en svensk blond tjej med tajta modejeans. De ska företräda den bild man har hur ungdomar ser ut med skilda etniska bakgrunder

Metafor
Upplägget med att ungdomar står framför en stjärna. Att den vita oregelbundna ytan som kan tolkas som ett moln och den gula fläcken som en sol. Dessa tecken visar att man vill ge Ung kultur möts stjärnstatus, Något som ska uppfattas som en möjlighet till framgång.

Metonym
Bilden ger associationer till tävlingen IDOL som visats i TV. En tävlig där ungdomar har möjlighet till berömmelse och bli en idol/ stjärna.
Synekdoke
En långhårig kille med rastaflätor kan ses som en representant för en raggae kulturen. I raggae kulturen finns
en religion, rastafari. En tro där rastaafrikanerna ser bibeln skriven av och om de svarta. Så enligt dem var Jesus en svart man.

Bildens budskap: Ungdomarna på affischen utstrålar en tro på framgång och berömmelse, och uppmanar unga att söka sig till UKM ung kultur möts. Bilden vill visa att alla oavsett bakgrund är välkomna att delta. Denna uppmaning har någon elev förtydligat med att skriva på affischen, SURPUPPA? Anmäl dig

4 kommentarer:

  1. Intressant. Hade varit roligt om vi bytt bilder med varandra. Att inte veta var bilden är hämtad eller att inte känna till dess ursprung hade gett en extra krydda till det hela.

    SvaraRadera
  2. Imponerande. Inspiration till mig inför helgens övningar.

    SvaraRadera
  3. Kul bildval. UKM vänder sig till ungdomar och vår kurs handlar ju bl a om att förstår ungdomskulturen, där UKM är tidstypiskt och populärt att deltaga i.

    SvaraRadera